HartFocus is een expertisecentrum, dat wetenschappelijk onderzoek over HRV biofeedback en emotieregulatie wil implementeren, en dat zelf onderzoek uitvoert in samenwerking met universiteiten en medische centra, verslavingsklinieken en cardiologische centra.
1. PUBLICATIES HRV, HEART RATE VARIABILITY Meer dan 4000 wetenschappelijke artikelen over HRV en HRVbiofeedback zijn gepubliceerd. Wanneer u een overzicht wilt hebben hierin: klik hier
Wanneer u het meest recente systematic review over HRV en depressie en PTSS wilt hebben, dat in april 2016 is gepubliceerd in Het Tijdschrift voor Psychiatrie klik hier
2.SYMPOSIA 2005-2013 Info over alle symposia klik hier
24-27 juni 2013 organiseerde HartFocus in Amsterdam (VU University) symposium On Becoming Emotionally Regulated ism RINO opleiding GGZ en European Society for Trauma and Dissociation. 5 Topwetenschappers op het gebied van neurowetenschappen en klinische praktijk.
Uit onderzoek van het Landelijk Centrum Stressmanagement in 2012 bij 24 deelnemers aan de cursus Werkdruk te Lijf bleek 95% na afloop minder te piekeren, 65% beter te slapen, 80% kon na afloop beter met emoties omgaan en 55% had daarna een hogere concentratie. Voor het artikel klik hier of download het pdf bestand LCS minder piekeren.
In Arts en auto verscheen in 2013 het artikel examenvrees
Op de volgende gebieden heeft HartFocus /drs Kees Blase kennis verspreid en conferenties georganiseerd: emotionele brein en emotieregulatie(Antonio en Hanna Damasio): met het boekje HartFocus en symposium Dysfunctional Affect Regulation/Ontspoorde emotieregulatie emotionele intelligentie: met Daniel Goleman PhD, prof Peter Salovey PhD, Joshua Freedman emoties in de sport : met Yuri Hanin, PhD,DSc, Research Institute for Olympic Sports, Finland nieuwe indeling van emoties: Kees Blase, Yuri Hanin, Elisabeth Rochat de la Vallee, Daniel Goleman, Jaap Voigt hartcoherentie: met prof Richard Gevirtz, prof Paul Lehrer, prof David Servan Schreiber, dr Alan Watkins, prof Erik Peper, hartcoherentie en overgewicht: met David O Hare, PhD en CO-EUR/Universiteit van Maastricht trauma, autisme en polyvagus theorie : met prof Stephen Porges, directeur Brain Body Centre, University of Illinois shamatha meditatie: met dr Adeline van Waning en Alan Wallace, Santa Barbara Institute for Consciousness Studies, mindfulness: met prof Susan Bögels en Joke Hellemans, UvA-Minds Universiteit van Amsterdam muziek, brein en hart: met prof Nigel Osborne, University of Edinburg, prof Erik Scherder, Papageno en Musicians without borders
4. FILMPJES
Op 11-11-2011 het congres voor integrale jeugdpsychiatrie werd door HartFocus een filmpje gepresenteerd. Professor dr Susan Bogels van de Universiteit van Amsterdam geeft in een interview met Kees Blase haar visie op de diagnostische praktijk bij aandachtsstoornissen. Met transdiagnostiek en overlap in behandeling van diverse disorders met mindfulness, hartcoherentie en andere kortdurende behandelingen kan in de GGZ een enorme slag gemaakt worden in effectiviteit en kostenreductie.
Vanaf 2009 organiseert Kees Blase van HartFocus samen met psychiater dr Adeline van Waning de cursus Mediteren aan de Monitor. Hierin werd van de deelnemende psychiaters en psychotherapeuten tijdens de cursussen de HartRimeVariabiliteit gemeten, het stresshormoon cortisol, en tevens werd de CDT, CijferDoostreepTest gehanteerd om het effect op de concentratie te meten. Een uitgebreider artikel is in de maak. Nu al kan gemeld worden, dat in zes weken tijd uit de CDT test komt, dat bij iedereen de concentratie significant is toegenomen: Het gemiddelde werktempo is met 18% verhoogd, evenals de concentratie (18%). Het percentage vergissingen nam met 33% af. Shamatha meditatie is een helder gedefinieerde meditatievorm lijkend op mindfulness, waarbij focus op ademhaling en bewustzijn van bewustzijn een rol spelen.